Probiotica & huid.

Alles wat jij wilt weten over probiotica en de huid.

9 juni 2023

Probiotica en de huid, wat weet jij hier eigenlijk nou écht over?

Je hoort steeds vaker het woord ‘probiotica’ vallen. Of het nu in capsules zit of verwerkt in cosmetica, je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Probiotica: de goede bacteriën die ons lichaam helpen functioneren, worden steeds populairder. Niet alleen om jouw darmen te optimaliseren, maar ook jouw huid! Wist jij dat de kwaliteit van jouw darmflora direct in contact staat met de kwaliteit van jouw huid?

 

 

Hoe werken die probiotica nou eigenlijk?

Probiotica werkt op verschillende manieren voor ons lichaam en onze huid. Goede bacteriën leven in ons hele lichaam. Ze zorgen voor een juiste balans, “eten” voedselrestjes in onze darmen en zorgen ervoor dat jij niet direct ziek wordt als er slechte bacteriën in jouw lichaam komen.

 

Op onze huid werken de bacteriën hard om de huidflora of commensalen flora te optimaliseren. Dit doen ze door onze natuurlijke afweermechanismen van de huid te versterken. De huidflora helpt om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en schimmels.

 

Wanneer jij een te kort aan goede bacteriën hebt, raakt jouw lichaam uit balans. Dit vermindert ook de afweerkracht van jouw huidflora. Als gevolg kan dit leiden tot verschillende huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en rosacea. Met probiotica vul jij “het potje” vol goede bacteriën aan. Je huid wordt gezonder en sterker.

 

 

Welke soorten probiotica zijn het meest effectief voor de huid?

Wij zijn in de wetenschappelijke artikelen gedoken en besparen jou de zoektocht. Er zijn onwijs veel verschillende soorten bacteriën in ons lichaam aanwezig en soorten probiotica die kunnen worden gebruikt om de gezondheid van de huid te verbeteren.

 

Een van de meest effectieve soorten is Lactobacillus. Deze bacteriegroep is onder te verdelen in vele strengen en effectief bij het omzetten van slechte suikers uit voeding, in je darmen, in gezond melkzuur. Zo maken deze slechte suikers geen schijn van kans om jouw lichaam en huid negatief te beïnvloeden.

 

Een andere effectieve soort probiotica is Bifidobacterium. Ook de bacteriestrengen uit deze categorie helpen met het gezond houden van je darm- en huidflora. Bificobacterium, staat er om bekent om het immuunsysteem zelfs een handje te helpen. Hierdoor kan jij indringers beter tegenhouden wat ervoor zorgt dat ziektes en infecties minder tot uiting kunnen komen in jouw lichaam. Dit geldt ook zo voor huidziektes en huidinfecties.

 

Naast probiotica bestaat er ook prebiotica. Dit zijn voedingsmiddelen die door de bacteriën opgegeten worden in de darmen. Met de inname van goede prebiotica, zorg jij ervoor dat jouw bacteriën op de juiste manier gevoed worden en hierdoor functioneler in jouw lichaam te werk gaan. Een voorbeeld van goede prebiotische vezels zijn Galacto-Oligosacchariden (GOS). Deze vezels zitten in natuurlijk moedermelk en maken ons lichaam vanaf de geboorte sterk en in balans.

 

De toepassing van probiotica groeit dus enorm in de gezondheidsindustrie.

We staan nog in de kinderschoenen met het onderzoek naar lokale toepassing van probiotica op de huid. Veel probiotica verliezen namelijk het leven bij blootstelling aan zuurstof. Toch zijn veel dermatologen, orthomoleculair therapeuten en huidtherapeuten enthousiast op de mogelijke toepassing van probiotica voor de gezondheid van ons grootste orgaan: de huid.

 

Aangezien wij enorm veel met de huid bezig zijn, hopen wij hier op korte termijn meer over te kunnen vertellen. Hou de website en social in de gaten als je meer wilt weten over lifestyle, huidziekten en behandelingen van de huid.

 

 

 

Meer leren over huid, behandelingen, huidtherapie en lifestyle? Bekijk onze andere blogs