Cosmeceuticals

20 maart 2019

Cosmeceuticals. Je hebt er misschien wel eens van gehoord, maar wat zijn cosmeceuticals nu precies en wat doen ze voor onze huid?

 

Er bestaan vele verzorgingsproducten, die elk een mooiere huid beloven, maar welke resultaten zijn haalbaar bij het gebruik van ‘gewone’ cosmetica of huidverzorgingsproducten? En wat maken cosmeceuticals anders dan deze producten?

 

Traditionele cosmetica of huidverzorgingsproducten

Cosmetica of huidverzorgingsproducten zijn producten voor de persoonlijke verzorging en hebben als eigenschap de geur en/of kleur van de huid, haren en nagels te beïnvloeden. Deze producten blijven op de bovenste huidlaag, de opperhuid, en verandert de structuur van de huid niet. Conventionele huidverzorgingsproducten zullen daarom ook niet voor langdurige resultaten zorgen in tegenstelling tot cosmeceuticals.

Het voornaamste verschil is dat cosmeceuticals dieper indringen dan de opperhuid, door geavanceerde moleculaire eigenschappen. Hierdoor wordt er een verandering van de huidstructuur in gang gezet wordt.

 

Cosmeceuticals

Cosmeceuticals zijn producten die tussen cosmetica en medicinale formules gepositioneerd kunnen worden. Ze geven op esthetisch vlak huidverbetering geven en claimen effect te hebben op de structuur en functie van de huid en helpen op deze wijze bij genezing en voorkoming van een huidprobleem.

 

Wat maakt cosmeceuticals dan tocht zo goed?

De kracht van cosmeceuticals zit in de hoge concentraties actieve ingrediënten en de moleculaire eigenschappen die deze ingrediënten op de juiste bestemming (diepte) in de huid afleveren. Denk bijvoorbeeld aan retinol (vitamine A-zuur), vitamine C en glycolzuur. Dit soort ingrediënten verbeteren de cellen in oppervlakkige en diepere huidlagen, verbeteren de huidbarrière en versterken de huidstructuur door aanmaak van elastine en collageen. Dit geeft zichtbare huidverbetering bij bijvoorbeeld huidveroudering, pigment, rosacea of acne.

 

Om de gewenste resultaten te bereiken is het belangrijk dan er een juiste productkeuze gemaakt wordt met doeltreffende, actieve ingrediënten voor een specifiek huidprobleem. Daarnaast dient een huidprofessional advies uit te brengen over de juiste toepassing van de verschillende producten.

 

Cosmeceuticals kunnen bij aanvang bepaalde huidreacties geven omdat de huid als het ware ‘aan het werk’ wordt gezet. Cosmeceuticals hebben over het algemeen echter minder bijwerkingen dan medicinale crèmes.

 

Een optimale huidverzorging

Welke producten kun je nu het beste gebruiken voor een optimale huidverzorging en dragen bij aan een verbeterde of gezonde huid?

Eerst wat belangrijke informatie over de huid. De huid kent verschillende functies, een daarvan is de belangrijke beschermfunctie. De bovenste laag van de huid, de hoornlaag, zorgt ervoor dat schadelijke stoffen buiten blijven en vocht zoveel mogelijk in de huid blijft. De hoornlaag vormt als het ware een huidbarrière. Deze laag lijkt een beetje op een stenen muur waarbij in een gezonde huid de cellen een stevig verband vormen.Wanneer de muur intact is, kunnen geen stoffen naar binnen en slechts een klein deel van water kan eruit verdampen. Als de huidbarrière gebreken vertoont, kunnen er problemen optreden zoals acne, huidveroudering, pigment of een gevoelige huid. Vanaf het twintigste levensjaar neemt de kwaliteit van de ‘muur’ af en ontstaan er steeds meer gebreken in ‘het stevige verband van stenen’. Dit wordt aan de buitenzijde bijvoorbeeld zichtbaar in de vorm van donkere vlekken, een doffere huid, lijntjes en roodheid.

Een juiste en dagelijkse verzorging met cosmeceuticals, helpt de huidbarrière te herstellen en gezond te houden. Hierdoor kan een huid aanzienlijk opknappen en kan huidveroudering zelfs geremd worden.

 

Huidanalyse & productadvies

Bij aanschaf van cosmeceuticals spelen niet alleen de producten een rol, maar zeker ook het advies. Het is belangrijk om producten met geschikte ingrediënten te kiezen en om de producten op een juist wijze toe te passen. Bij Huidtherapie Limburg adviseren we de productlijn van ZO Skin Health. Deze productlijn van Dr. Zein Obagi bevat therapeutische producten die de huid van binnenuit verbeteren en gezond maken. ZO Skin Health producten bevatten unieke afleversystemen en hoogwaardige ingrediënten om tot diep in de huid door te kunnen dringen.

 

Wij adviseren graag naar aanleiding van een huidanalyse welke ingrediënten de beste resultaten opleveren voor uw huid. Aan de hand daarvan brengen we een productadvies uit. Dit bestaat uit een protocol van meerdere huidverzorgingsstappen om een huidprobleem doelgericht te behandelen. Een afspraak voor een huidanalyse en productadvies is gratis en vrijblijvend.

 

Het is onze missie om iedereen te helpen aan een stralende, gezonde huid!

Liefs, Nina