Manuele lymfedrainage na een cosmetische ingreep

Manuele Lymfedrainage na een cosmetische ingreep

Manuele Lymfedrainage (afgekort als MLD) is een massagetechniek met als doel het stimuleren van de afvloed van vocht in het weefsel. De techniek wordt geadviseerd om toe te passen bij mensen waarbij te veel lymfevocht in de huid en weefsel is ontstaan. 

Lymfevocht na een cosmetische ingreep
Het vocht in ons weefsel wordt ook wel ‘lymfe’ genoemd. Vocht speelt een belangrijke rol in onze huid en ons weefsel om zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen te brengen en afvalstoffen en eiwitten af te voeren via onze lymfevaten. De lymfevaten lopen vanaf onze huid steeds dieper het lichaam in waar het vocht terug de bloedsomploop instroomt. Na ingrepen als een ooglidcorrectie, facelift, borstverkleining, buikwandcorrectie of liposuctie van de huid moet de huid en het onderliggend weefsel herstellen. Er ontstaat dan vrijwel altijd overmatig vocht in de huid, oedeem. De lymfevaten moeten na de ingreep meer vocht dan normaal afvoeren. Daarnaast moeten door de operatieve ingreep beschadigde lymfebanen herstellen.Door manuele lymfedrainage kunnen deze lymfevaten worden geholpen door afvalstoffen sneller af te voeren en druk te verlichten.

 

Heb je een medische ingreep moeten ondergaan? Dan is medische manuele lymfedrainage geschikt voor jou.

Na de behandeling zijn de lymfevaten uitermate gestimuleerd. Afvalstoffen worden zo sneller afgevoerd. Deze verlaten het lichaam door middel van urine. Het kan zo zijn dat u na de behandeling vaker moet plassen. Ook verminderd de druk op het te behandelen gebied na de behandeling en wordt de wondgenezing gestimuleerd door het verminderde vocht.

Betere resultaten
Cosmetische ingrepen hebben betere resultaten wanneer lymfedrainage wordt uitgevoerd. De huid geneest zichtbaar sneller en mooier. Daarom krijgt u meestal al een verwijzing van uw plastisch/cosmetisch chirurg om oedeembehandelingen de ondergaan.

Als uw arts u heeft doorverwezen na een chirurgische ingreep komt manuele lymfedrainage mogelijk voor vergoeding in aanmerking door uw zorgverzekeraar. Hierbij dient de meest recente richtlijn lymfoedeem te worden gehanteerd.

Uw zorgverzekering vergoed de eerste 20 behandelingen vanuit de aanvullende verzekering voor oedeemtherapie/fysiotherapie. Indien er sprake is van een chronische indicatie worden de behandelingen na de 20ste behandeling vergoed via de basisverzekering. Indien uw aanvullende verzekering niet toereikend is voor de eerste 20 behandelingen zullen deze geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening zijn.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen wordt meestal een verwijzing van huisarts of specialist gevraagd.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Onze huidtherapeuten zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten en staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Het tarief voor oedeemtherapie wordt vastgesteld door de zorgverzekering. Wij kunnen u tijdens een eerste consult informeren over het voor u geldende tarief.   

Manuele lymfedrainage cosmetisch niet vergoede zorg  |   € 59