Litteken behandeling
Iedereen heeft op zijn lichaam wel één of meerdere litteken. Deze kunnen zijn ontstaan na een ongeluk(je), verbranding of een operatie. Helaas ziet de huid er na genezing vaak niet hetzelfde uit dan de onaangedane huid. Nieuwgevormd bindweefsel heeft na de wondgenezing een andere kleur en structuur. Het merendeel van littekens geeft geen klachten. Sommige littekens kunnen echter leiden tot verminderde bewegingsvrijheid, jeuk, pijn of schaamte.
Bij huid.th bieden we meerdere behandelingen aan om een of meerdere litteken te behandelen. Welke behandeling het beste past bij jouw hulpvraag wordt besproken tijdens een vrijblijvende intake bij een van onze huidtherapeuten.
Behandelingsmogelijkheden litteken:
- Manuele littekenbehandeling
- Endermotherapie (LPG)
- Fascie-technieken
- SkinPen (Fractional needling)
- Lymfetape
Bij huid.th bieden we meerdere behandelingen aan om littekens te behandelen.
Manuele littekenbehandeling
Bij manuele littekentherapie wordt met behulp van speciale massagetechnieken de doorbloeding van de huid en de elasticiteit van littekenweefsel verbeterd. Hiermee kunnen klachten zoals verharding, verkleving en bewegingsbeperking verminderd of opgeheven worden. Daarnaast zal het uiterlijk van een litteken verbeteren.
Deze behandeling kan worden toegepast bij hypertrofische littekens, littekens na brandwonden en littekens die verkleefd zijn met het onderliggende weefsel.
Indien je behandeld wordt door middel van manuele littekentherapie zal de huidtherapeut je tevens technieken aanleren om het litteken thuis zelf te kunnen behandelen.
Endermotherapie (LPG)
Littekens kunnen, naast dat ze soms ontsierend zijn, zorgen voor een trekkend, pijnlijk gevoel, waardoor bewegingen worden beperkt. Ook kan een litteken verdikt zijn en rood van kleur zijn. Middels LPG Endermologie is het mogelijk om deze littekens te versoepelen en te egaliseren. Afvalstoffen worden zo gestimuleerd om af te worden gevoerd via de lymfebanen. Daarnaast wordt collageen en elastine gestimuleerd, waardoor het litteken sneller en mooier geneest.
Endermotherapie wordt toegepast bij littekens na brandwonden, hypertrofische- en atrofische littekens, fibrose, bestraalde huid, lymfoedeem, lipoedeem, sclerodermie en voor- en nabehandeling van chirurgische ingrepen (zoals liposuctie).
Fascie-technieken
De fascie is het witte, doorzichtige bindweefsel dat alle weefsels en organen omsluit en een aaneengesloten geheel vormt binnen het lichaam. De fascie biedt ondersteuning, bescherming en structuur. Het maakt het lichaam tot een samenhangend geheel en faciliteert bewegingen. Deze onderlinge samenhang kan uit balans raken door littekenweefsel ten gevolge van een operatie of bestraling. De fascie komt dan onder spanning te staan en/of er ontstaan verklevingen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid, bewegingsbeperking of zelfs benauwdheid.
Met behulp van fascie-technieken worden verklevingen van het bindweefsel losgemaakt, waardoor de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van weefsels en op de werking van het lymfesysteem.
Microneedling (Fractional needling)
Behandeling met de microneedling is een effectieve manier om de huid in de diepte te vernieuwen en verfraaien zonder de opperhuid te beschadigingen.
Microneedling wordt effectief ingezet bij onder andere (acne)littekens. De verstelbare naaldlengte maakt het mogelijk de behandeling aan te passen aan uw individuele situatie. Zelfs delicate en moeilijk te behandelen gebieden, zoals rond de ogen, lippen of op de neus, kunnen worden aangepakt.
Lymfetape
Lymfetape heeft een liftende werking op de huid. Door het optillen van de huid krijgen de lymfe- en bloedvaatjes meer ruimte. Lymfetape wordt met goed resultaat toegepast bij littekens die verkleefd zijn met het onderliggend weefsel, bijvoorbeeld na radiotherapie.
Als er sprake is van een door een arts vastgestelde medische indicatie voor littekentherapie komt behandeling mogelijk voor vergoeding in aanmerking.
De zorgverzekering vergoed de eerste 20 behandelingen vanuit de aanvullende verzekering voor littekentherapie/fysiotherapie. Indien er sprake is van een chronische indicatie worden de behandelingen na de 20ste behandeling vergoed via de basisverzekering. Indien de aanvullende verzekering niet toereikend is voor de eerste 20 behandelingen zullen deze geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening zijn. De voorwaarden zijn terug te vinden in de polis van de zorgverzekeraar.
Behandeling van acnelittekens wordt meestal vanuit de aanvullende verzekering vergoed onder de vergoeding van huidzorg. Ook deze vergoedingen en voorwaarden zijn terug te vinden in de polis van de zorgverzekeraar.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen wordt meestal een verwijzing van huisarts of specialist gevraagd.
Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Onze huidtherapeuten zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten en staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Littekenbehandeling door zorgverzekeraars vastgestelde medische indicatie | door zorgverzekeraars vastgesteld tarief
Littekenbehandeling niet vergoede zorg of cosmetisch indicatie | vanaf € 49